Wildlife Animals
Home / Birds / Herons
Birds · Pelecaniformes

Herons

Ardeidae (family)
Varies by Species

Herons are freshwater and coastal wading birds in the Ardeidae family — a term that also includes the bittern and the egret. There are more than 60 species considered herons.

Read the Heron overview →Species around the world →
Heron photograph

Classification

Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Pelecaniformes
Family: Ardeidae
Other names: Egret, Great White Egret, Great Blue Heron, Bitterns, Shitepokes
Size
Wingspan 60–77 in.; height 34–55 in.; weigh 3.3–6.6 lbs. The smallest is the Little Bittern (12 in. tall); the largest is the Goliath Heron (up to 60 in. tall).
Habitat
Found on all continents except Antarctica, most commonly in the tropics. Nest in rough stick platforms in bushes or trees near water. Non-swimming waterbirds that feed at the margins of lakes, rivers, swamps, ponds and the sea.
Description
Broad wings with long, straight, pointed bills. Long legs and long necks; resemble an "S" curve shape when standing.
Diet
Carnivores that wade in waterways and feed on frogs, fish and other aquatic animals.
Life Span
Up to 25 years.
Birth
Typically lay 3 to 7 eggs, which hatch after about a month.
Social Structure
Most species are monogamous and mostly found in colonies.
Did You Know?
Herons have very few natural predators. Foxes, raccoons, minks and weasels are their most common predators, preying on young herons or the heron's eggs.

Herons in Foreign Languages

Albaniançapka
Armenianjknkul
Basquekoartza
Bretonkerc'heiz
Catalanagró
Czechvolavka
Danishhejre
Dutchreiger
Estonianhaigur
Finnishhaikara
Frenchhéron
Galiciangarza
GermanReiher
Greekerodiós
Hungariangém / kócsag
Icelandichegri
Indonesiankuntul / kowak
Irishcorr
Italianairone
Japanesesagi / shirasagi
Koreanwaegari
Latinardea
Latviangarnis
Lithuaniangarnys
Norwegianhegre / heire
Polishczapla
Portuguesegarça
Russiancáplja
Spanishgarza
Swedishhäger
Turkishbalikçil
Welshcrëyr

Explore Herons

Heron Gifts

See all gifts →